monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Prosty chleb wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uświadomiłam sobie ostatnio,że dawno nie piekłam chleba i postanowiłam to szybko nadrobić i po jakimś czasie w domu cudownie pachniało domowym chlebem, polecam:)

Prosty chleb wieloziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty chleb wieloziarnisty

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb wieloziarnisty
Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wsypać płatki, otręby, oraz wszystkie ziarna i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, cukrem. Wlać oliwę i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć do miski, posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ponownie lekko ciasto wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkę i przełożyć chleb. Zostawić na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby ponownie wyrosło. W między czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami i wstawić blaszkę do piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Prosty chleb wieloziarnisty
do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie składniki sypkie
Prosty chleb wieloziarnisty
dodać oliwę oraz dolewać wodę i wyrabiać ciasto
Prosty chleb wieloziarnisty
wyrobione ciasto powinno odchodzić do ręki i być elastyczne
Prosty chleb wieloziarnisty
wyrośniety chleb posypac ziarnami i piec w 200 st