Sposób przygotowania: Prosta babka- łaciatka Babka jest szybka, łatwa i bardzo smaczna, robię ja zawsze wtedy, kiedy mam mało czasu a rodzina domaga się czegoś słodkiego. Zobacz film: Makowiec na kruchym cieście Ubijamy białka z cukrem łączymy z masą. Obie mąki proszek mieszamy razem i dodajemy do masy i piany. Mieszamy delikatnie. Ciasto dzielimy na 2 częsci. Większą wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Do mniejszej dodajemy kakao i wylewamy na białą część. Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach Kluski wrzucamy na lekko posoloną, wrzącą wodę.Gotujemy 5-8 min. Ostrożnie wyjmujemy.Masło roztapiamy i rumienimy na nim bułkę tartą, polewamy po kluskach. Możliwe są rózne kombinacje, leniwe ze śmietaną czy też na słodko z małem i cukrem.