Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Proste gołąbki w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, smaczne i tradycyjne gołąbki.

Proste gołąbki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • Gołąbki:

 

  • duża główka kapusty (u mnie 2,3kg)
  • 800g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3-4 woreczki ryżu
  • 3 cebule
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

 

  • sos:
  • ok.1-1,5 bulionu lub rosołu
  • 3 pomidory pozbawione nasion i skórki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją stopniowo odrywając liście. Liście ostudzić. Ryż ugotować na półtwardo. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, dodać majeranek (ilość wedle uznania, u mnie jakieś 4 łyżeczki), doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na ostudzone liście nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki w koperty lub rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć na dnie rondla/garnka wyłożonego liśćmi kapusty, podlać bulionem lub rosołem, posypać odrobiną majeranku i gotować do miękkość kapusty. Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnuszku, aż się rozpadną (można je zmiksować lub przetrzeć przez sitko), podlać je rosołem, gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować. Gołąbki podawać polane sosem.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb i obgotować ją, odrywając co jakiś czas odchodzące liście. Odwracać co jakiś czas główkę.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Ryż połączyć z mięsem, doprawić obficie solą, pieprzem i majerankiem.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Porcję farszu rozkładać na liściach. Zawijać w koperty lub rulony.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki ułożyć w rondlu na liściach kapusty, podlać rosołem i posypać majerankiem.