SUPERPRZEPIS

Pstrąg faszerowany pokrzywą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Pstrąg faszerowany pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Pstrąg to smaczna i zdrowa ryba. Gości ona najczęściej w moim domu. Aby urozmaicić jej podanie, często korzystam z sezonowych produktów. Wiosną nie może zabraknąć w mojej kuchni pokrzywy, dlatego to ona wystąpiła w duecie z rybą.

Składniki:

Pstrąg faszerowany pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi,
  • 2 litrowa miseczka młodych liści pokrzywy,
  • Ok 100 gram boczku,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Ząbek czosnku,
  • Łyżka masła,
  • olej

Sposób przygotowania:

Pstrąg faszerowany pokrzywą

ETAP 1

Pstrąg faszerowany pokrzywą
Sparzoną pokrzywę dokładnie odsączamy, a następnie odciskamy

Rybę myjemy , oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym nacieramy pstrągi wewnątrz.
Rybę odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Między czasie natomiast przygotowujemy pokrzywowe nadzienie.
Pokrzywę sparzamy, po czym szybko ją hartujemy, przelewając zimną wodą.

ETAP 2

Pstrąg faszerowany pokrzywą
Pokrojony boczek przysmażamy

Następnie dokładnie odciskamy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.

ETAP 3

Pstrąg faszerowany pokrzywą
Składniki farszu łączymy ze sobą i doprawiamy

Do gotowego dodajemy pokrzywę. Całość chwilkę razem podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Do przestudzonej dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Jeśli boczek nie był aromatyczny, nadzienie dodatkowo doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Pstrąg faszerowany pokrzywą
Przygotowane ryby napełniamy pokrzywą

Gotowym nadzieniem dokładnie wypełniamy wnętrze ryb.

ETAP 5

Pstrąg faszerowany pokrzywą
Ryby dekorujemy listkami pokrzywy i pieczemy

Ryby przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego/ Na wierzchu układamy po kilka sparzonych liści pokrzywy. Całość skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pstrągi pieczemy około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.


Tagi:

pstrąg ryby