MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna propozycja rybnej zapiekanki - smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na zwykły, ale też świąteczny obiad lub kolację.

Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem

Składniki główne

Beszamel

Dodatkowo

  • masło do posmarowania formy
  • drobno starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków - oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością tartego sera żółtego (1-2 łyżki).

Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera.

Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki.

Beszamel:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni).
Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Do natłuszczonego naczynia wkładamy ziemniaki, przyprawy, trochę sera
Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Następnie kładziemy rybę (dokładnie sprawdzamy czy nie ma ości)
Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Układamy różyczki borkuła i posypujemy serem
Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Całość polewamy przygotowanym sosem beszamel