malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pstrąg w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uważa że ryby najlepiej w mojej rodzinie potrafię przygotowywać ja, dlatego zyskałem już w tym wprawę i potrafię doskonale dobrać do każdego rodzaju ryby odpowiednie przyprawy, smakuje wszystkim.

Pstrąg w galarecie

Składniki:

Pstrąg w galarecie

 

  • 1 duży pstrąg,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • pęczek kopru,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

Pstrąg w galarecie
Pstrąga patroszymy, myjemy, polewamy sokiem z cytryny, solimy również od środka, odstawiamy na 30 min. Do dużego garnku lub na płaską blachę do ciasta wlewamy 2 litry wody i ustawiamy na palnik od gazu, solimy łyżką soli, wrzucamy listki, ziele, koper, natkę, posiekaną pietruszkę, marchewkę, seler oraz podpieczoną na palniku cebulę. Wywar gotujemy 10 minut i wkładamy pstrąga, gotujemy go po 15 min z obydwu stron, wyjmujemy, studzimy. Por siekamy i wkładamy do środka. Pstrąga układamy na dużym półmisku. Wywar od niego przecedzamy i dodajemy ocet i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i zimną zalewamy rybę, zostawiamy w lodówce do czasu gdy będzie tężeć i dekorujemy papryką, kukurydzą oraz marchewką i natką.  

Tagi:

pstrąg