Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg z maślanym sosem i rukolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przyzwyczajona jestem do tego , ze w mojej Rodzinie jada sie bardzo dużo ryb .

Pstrąg z maślanym sosem i rukolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z maślanym sosem i rukolą

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z maślanym sosem i rukolą
Filety z pstrąga umyć i osuszyć . Ułożyć w pojemniku . Przygotować zalewę . Zmieszać 1/3 szklanki oleju z sokiem z 3/4 cytryny , szczyptą pieprzu .Zalać filety i zostawić na 30 minut .Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką - posypać grubo zmielonym białym pieprzem i szczyptą soli .
Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść filety i smażyć na rumiano .
Przygotować sos z rozpuszczonego masła do którego dodajemy resztę wyciśniętego soku z cytryny , szczyptę cukru i soli .
W czasie kiedy ryba sie smaży umyć i osuszyć rukolę i pomidory .Pomidory pokroić w grube plastry .
Podawać rybę polewając ją odrobiną sosu maślanego i obkładając rukolą i ułożonymi na niej plastrami pomidorów ( lekko je posolić i skropić olejem ).
Pstrąg z maślanym sosem i rukolą
Przygotować marynatę z oleju , soku cytrynowego i przypraw i zalać rybę
Pstrąg z maślanym sosem i rukolą
Wyjąć filety i osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi
Pstrąg z maślanym sosem i rukolą
Posolic , oprószyć pieprzem i mąką - strzepnąć nadmiar
Pstrąg z maślanym sosem i rukolą
Rozgrzać olej i smażyć filety na rumiano z obu stron