goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Pszenne bułeczki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te domowe bułeczki są niezwykle mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, po prostu niemożna im się oprzeć!

Pszenne bułeczki 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pszenne bułeczki 2

 

  • Składniki na 10 bułek
  • 1 jajko
  • 200 ml zimnego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki 2
Mąkę, sól, siemię lniane i masło, wymieszać ręką rozcierając masło, aż połączy się z mąką. Drożdże rozmieszać z 4 łyżkami zimnego (!) mleka i cukrem. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko mieszając ręką, a no końcu rozbełtane jajko. Jeśli ciasto jest za rzadkie podsypać mąką. Uformować z ciasta kulę i odstawić na 2 godziny aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Z ciasta formować małe bułeczki, na środku robiąc im nacięcia i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki można lekko rozpłaszczyć, gdyż mocno rosną do góry Posmarować jajkiem i piec 10 - 15 minut.
Pszenne bułeczki 2
Uformowane buleczki smarujemy jajkiem