p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

nie smakuje ci chleb ze sklepu, zrób sama

Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce, dodajemy cukier, sól i granulowany czosnek, mieszamy aby wszystkie składniki się rozpuściły, gdy lekko przestygną, dodajemy drożdże, które trzeba dokładnie rozetrzeć, uzupełniamy płyn o 2 łyżki oliwy, płynu będzie akurat z rantem szklanki. Do miski wsypujemy mąkę i mieszankę ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, mieszamy łyżką, wlewamy płynną mieszankę, , dokładnie wyrabiamy, wstawiamy wraz z miską do piekarnika nastawionego na 50 stopni, aby masa w cieple zwiększyła swoją objętość. Formę do chleba smarujemy olejem, a gdy ciasto zwiększy swoją objętość, jeszcze je wyrabiamy, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Gdy chleb jest rumiany wyciągamy z piekarnika.
Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Oprócz mleka potrzebujemy granulowany czosnek, drożdże, mąkę, mieszankę ziaren
Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy trzy łyżki miszanki ziaren
Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Gdy ciasto zwiększy objętość wyrabiamy je i wkładamy do formy wysmarowanej olejem
Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Gdy chleb się zarumieni wyciągamy go z piekarnika i wyciągamy z formy, nachleie odbija się kształt formy

Tagi:

chleb