szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

pulpety w bulionie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz gotowy bulion z warzyw?jest to szybki, lekki obiad.Jeśli uwielbiasz wszystko,co pomidorowe,a sosów nie lubisz zagęszczać mąką.

pulpety w bulionie pomidorowym

Składniki:

pulpety w bulionie pomidorowym

 

  • 4 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 200ml gotowego bulionu z warzyw i mięsa(ulubiony)
  • torebka brązowego ryżu
  • na pulpety: około 200gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • kilka łyżek ryżu białego( klejącego się )
  • można użyć farszu do gołąbków

 

  • około 0,7 litra wody
  • przyprawy do smaku,pod koniec wrzenia:
  • kilka ziaren kolendry,szczypta tymianku,pieprz,sól.
  • +wkładka z obranego mięsa z kości wieprzowych,na których uprzednio gotował się bulion warzywno,wieprzowy - drobiowy.

Sposób przygotowania:

pulpety w bulionie pomidorowym
Z przepisu na nadziewane papryki (w moich przepisach), zostało mi trochę farszu, jest to nic innego jak mięso mielone z dobrze klejącym się ryżem, przyprawionych według smaku. Przyznam,że farsz wyszedł mi bardzo dobry,dodałam do niego dwie rodzaje podsmażonej cebulki,oraz sporą ilość kopru i pietruszki,przewaga jest jednak mięsa,aby dobrze się skleiły. Uformowałam małe kuleczki (6) i trzymałam w lodówce przez jeden dzień. Następnie obtoczyłam w mące. Do połowy litra gorącej wody wrzucamy pulpety,przykrywamy i gotujemy około 12minut.Wyjmujemy pulpety, do garnka dolewamy 200ml przygotowanego wcześniej bulionu,dokładamy 4czubate łyżki koncentratu pomidorowego,doprawiamy przyprawami,dosypujemy ugotowaną torebkę brązowego, odcedzonego i wystudzonego ryżu(ryż ten gotuje się około 20 minut,a więc w między czasie przygotowywania całości, w oddzielnym naczyniu przygotowujemy ryż). Mięsko obrane z kości wieprzowych wrzucam do wywaru. Całość przykrywamy,gotujemy jeszcze z 3minuty. Podajemy z wrzuconym do środka pulpetem/pulpetami. Smacznego.