jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pulpety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulpety wykonane ze zmielonego mięsa, z dodatkiem świeżej cebulki i czosnku oraz przypraw w delikatnym sosie mięsnym.

Pulpety

Składniki:

Pulpety

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 bułka pszenna lub 2 kromki chleba bez skórki
  • kilka łyżek mleka pełnotłustego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 kostka bulionowa
  • mąka pszenna
  • woda
  • śmietana słodka 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety
Bułkę lub chleb zalać mlekiem, aby nasiąknęła. Mięso włożyć do miski, dodać odsączoną bułkę, jajo, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Z tak przygotowanego mięsa uformować małe kotleciki, najpierw utoczyć małą kulkę, a potem lekko ją spłaszczyć, a potem obtoczyć z obu stron w mące. I SPOSÓB Kotlety wysmażyć na złoto na oleju, a następnie przełożyć do rondelka wraz z tłuszczem ze smażenia, dodać kostkę bulionową, zalać wodą tak, aby przykrywała kotlety i dusić pod przykryciem około 15 minut, a później zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. II SPOSÓB Kotlety wysmażyć na złoto i wraz z tłuszczem ze smażenia Kotlety kłaść na gorącą wodę (tyle wody, by zakrywała kotlety) z dodatkiem 3 łyżek oleju i kostki bulionowej i dusić pod przykryciem około 15-20 minut, a powstały sos podczas gotowania zagęścić rozmieszaną wodą z mąką i ewentualnie doprawić do smaku i zabielić śmietanką.