paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

puszyste pączki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z tych składników wychodzi 25-27 pączków

puszyste pączki na zimno

Składniki:

puszyste pączki na zimno

 

  • 10 dag mąki
  • 2 szkl mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • op cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 10 dag drożdzy
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

puszyste pączki na zimno
Drożdże rozrób z zimnym mlekiem. Margarynę stop, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj margarynę, połącz. Dodaj mąkę, spirytusem cukier wanilinowy, sól i drożdże. Wyrabiaj ok 5 minut. Miskę z ciastem wstaw do większej miski, napełnionej zimną woda, odstaw do wyrośnięcia. Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto. Roziągnij dłońmi na placek grubości ok 2 cm. Szklanką wytnij krążki. Na połowię ułóż porcję marmolady, przykryj resztą krążków, zlep, formując pączki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki usmaż w gorącym tłuszczu. Posyp cukrem pudrem