Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Puszysty bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Bananowiec- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na upalnie dni. Ucieszy każde podniebienie.

Puszysty bananowiec

Składniki:

Puszysty bananowiec

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Pianka bananowa

Ptasie mleczko

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej,

Dodatkowo

  • 4 banany,
  • 2 opakowania galaretki agrestowej.

Sposób przygotowania:

Puszysty bananowiec

Przygotowanie biszkoptu

Puszysty bananowiec
Przygotowuję ciasto na biszkopt. Wykładam na blaszkę i piekę.

Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie pianki

Puszysty bananowiec
Banany miksuję razem z tężejącą galaretką i masłem.

Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

Przygotowanie ptasiego mleczka

Puszysty bananowiec
Mleko skondensowane miksuję razem tężejącą galaretką.

Ptasie mleczko: Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.

Ułożenie owoców na cieście

Puszysty bananowiec
Banany układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką.

Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam na cieście. Banany zalewam tężejącą zieloną galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.