Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Pyzy z mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne pyzy z mięsem mielonym. Są świetnym pomysłem na obiad tym bardziej gdy posiadamy ugotowane ziemniaki z dnia wcześniejszego :)

Pyzy z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z mięsem mielonym

Farsz

  • mięso mielone 500 gram
  • cebula 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • Kucharek - uniwersalna

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem mielonym

Mielenie ziemniaków

Pyzy z mięsem mielonym
Obrane i ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa

Na samym początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (najlepsze jednak będą te ugotowane dzień wcześniej). Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa.

Przygotowanie farszu

Pyzy z mięsem mielonym
Na patelni dusimy posiekaną drobniutko cebulkę i dodajemy do niej mięso mielone

Cebulę obieramy i siekamy w drobniutkie piórka i szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy do niej mięso mielone (ja użyłam wieprzowego) i wszystko dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotowy farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Przygotowanie ciasta

Pyzy z mięsem mielonym
Zagniatamy dokładnie ciasto na pyzy i dzielimy na porcje

Z mielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek zagniatamy jednolite ciasto. Musimy bardzo dokładnie połączyć składniki. Następnie rolujemy w długi "wąż". Dzielimy na porcje. Mi z tych proporcji wyszło 20 średnich sztuk.

Rolowanie pyz

Pyzy z mięsem mielonym
Okrąglutkie surowe pyzy czekające na gotowanie :)

Z przygotowanego mięsnego farszu tworzymy kuleczki (dokładnie tyle samo ile mamy porcji ciasta u mnie 20) układamy na porcji ciasta i zaklejamy tworząc kulkę.

Gotowanie

Pyzy z mięsem mielonym
Pyzy gotujemy do wypłynięcia około 2-3 minuty

Gotowe pyzy gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2 - 3 min do wypłynięcia kulek (czas zależy od ich wielkości) . Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem np. ze skwarzonej słoniny aby się nam nie skleiły.

Serwowanie

Pyzy z mięsem mielonym
Gotowe smaczne pyzy z mięsem mielonym

Pyzy podajemy na ciepło polane odrobiną tłuszczyku ze skwarkami lub sosem np. pieczarkowym. Wszystko wedle upodobań
Smacznego :)