eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Pyzy z mięsem polane sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kartacze, cepeliny - nazywają się różnie w zależności od regionu Polski. Te tradycyjne kluski mają swoich wielbicieli. Jeśli do nich należysz, spróbuj zrobić je własnoręcznie.

Pyzy z mięsem polane sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z mięsem polane sosem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem polane sosem
Ciasto ziemniaczane Ziemniaki gotujemy do miękkości ,odcedzamy z wody i mielimy. gorące ziemniaki rozcieramy na gładką masę, najlepiej przecisnąć je przez praskę. Przekładamy do miski i lekko uklepujemy. Dzielimy masę nożem na 4 części. Wyjmujemy ćwiartkę, a jej miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę,wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto. farsz: Mięso myjemy,gotujemy z czosnkiem Jak ugotowane i wystudzone mielimy dodajemy przyprawy i mieszamy formujemy kulkę z ciasta i rozpłaszczamy i na środek nakładamy farsz zlepiamy i robimy kulkę gotujemy w lekko osolonej wodzie.Możemy podawać polane sosem
Pyzy z mięsem polane sosem
ugotowane i zmielone mięso doprawione wegetą i pieprzem
Pyzy z mięsem polane sosem
ziemniaki mielimy dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy
Pyzy z mięsem polane sosem
gotowy farsz nakładamy na środek ciasta
Pyzy z mięsem polane sosem
dobrze oblepiamy i formujemy kulki