Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Pyszna masa makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjna masa makowa to znakomity dodatek do cist i tortów. Jest słodka i ma ciekawy smak dzięki skórkom i cynamonowi. Prosta.

Pyszna masa makowa

Składniki:

Pyszna masa makowa

 

  • 200 g maku
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynków
  • 2 białka
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka cytrynowa i pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Pyszna masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą i podgrzewać aż będzie miękki. Następnie go odcedzić i zemleć dwa razy. Nad wrzątkiem rozpuścić czekoladę i dodać do maku. Zasypać namoczonymi wcześniej i wysuszonymi rodzynkami i startymi skórkami. Dodać masło, miód i cynamon. Całość podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. W tym samym czasie białka ubić na pianę. Dodać je do masy i wystudzić. Masa nadaje się do różnego rodzajów tortów, idealna do makowca.

Tagi:

czekolada mak