SUPERPRZEPIS

Pyszne ciasto przekladaniec

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pyszne ciasto przekladaniec Więcej zdjęć (6)

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Bardzo mi smakowało gdy jadłam je na uroczystości szkolnej w Dniu Matki. Upiekłam więc domownikom.

Składniki:

Pyszne ciasto przekladaniec

CIASTO :

MASA :

  • 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • +
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto przekladaniec
W garnku umieścić jajka, margarynę, cukier, miód, sodę i sól. Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gdy się zagotuje wsypać mąkę i cały czas mieszając gotować do momentu, aż ciasto zrobi się świecące i odejdzie od ścianek garnka. Następnie ciasto wyjąć na blat, podsypać mąką i chwile wyrabiać. Podzielić je na 6 części i włożyć do garnka, zakryć pokrywką ponieważ ciasto ma być ciepłe.

Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta. Przykryć sobie papierem do pieczenia i wałkować cienkie placki na wielość dociętego papieru. Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.

Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i piec na złoto brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placki wystudzić.

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej. Na papierze do pieczenia położyć jeden placek, posmarować go warstwą masy i tak postępować do wykończenia placków i masy. Ostatni ma być placek. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Przed podaniem pokroić w romby.
Pyszne ciasto przekladaniec
najpierw trzeba ugotwac ciasto w garnku.
Pyszne ciasto przekladaniec
potem jeszcze ciepłe wałkowac na cienkie placki
Pyszne ciasto przekladaniec
upiec każdy placek osobno i wystudzić je.
Pyszne ciasto przekladaniec
potem przygotować z mleczka i cukru oraz masła masę.
Pyszne ciasto przekladaniec
przekladać na przemian placek, masa, placek, masa i tak do końca.

Tagi:

jajko jajka