EmiP

EmiP

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

QUESADILLAS - kanapka meksykanska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Quesadillas jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jest to połączenie kilku popularnych składników, a samo przygotowanie jest bardzo proste. dzięki czemu świetnie może się sprawdzić na nieoczekiwaną wizytę znajomych.

QUESADILLAS - kanapka meksykanska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

QUESADILLAS - kanapka meksykanska

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryczka peperoni
  • kolendra
  • ser gouda
  • 1 limonka
  • 3 – 4 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • oregano
  • sól
  • chilli w proszku
  • pomidory suszone w oleju
  • tortille

 

Sposób przygotowania:

QUESADILLAS - kanapka meksykanska
Pierś kroimy w paski i wkładamy do marynaty zrobionej z 1 – 2 łyżeczek oregano z chilii w proszku, soli i oleju z pomidorów suszonych i mieszamy razem z kurczakiem żeby wszystkie smaki przegryzły się. Zamarynowane mięso smażymy. Salsa: Wszystko kroimy w drobną kostkę cebulę, papryczkę peperoni, gałązki kolendry, pomidory suszone, oraz pomidory ale bez miąższu solimy i polewamy oliwą z oliwek mieszamy i gotowe. Na połowę tortilli kładziemy starkowany ser na mołych oczkach na to usmażone kawałki piersi jeden obok drugiego, salsę i posypujemy serem i składamy tortillę na pół i smażymy na suchej patelni na małym ogniu żeby stopił się ser. Gotowe kroimy na trójkaty i podajemy z gotowym sosem chilli. Popijamy sokiem pomarańczowym z Horteksu, który świetnie niweluje pikantność potrawy.
QUESADILLAS - kanapka meksykanska
Składniki
QUESADILLAS - kanapka meksykanska
Zamarynowany kurczak
QUESADILLAS - kanapka meksykanska
Salsa