luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Rożki łakomczucha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny pomysł na wykorzystanie białek, które często pozostają nam niewykorzystane i zalegają w lodówce

Rożki łakomczucha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rożki łakomczucha

 

  • 200 gram mąki
  • 200 gram cukru pudru
  • 6 białek
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rożki łakomczucha
Białka utrzeć cukier puder. Dosypać po trochu mąkę, nie przerywając ubijania, a na końcu wlać miód. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać po łyżce ciasta .Wypukłą stroną łyżki formować krążki i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C na złoty kolor. Upieczone zdjąć z blaszki i od razu skręcać w rożki, gdyż zimne krążki nie dają się formować. Śmietanę ubić na sztywno wsypując cukier waniliowy. Masą napełnić rożki, najlepiej za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Rożki łakomczucha
Rożki łasucha już upieczone należy bardzo szybko zdjąć i zwijać
Rożki łakomczucha
Rożki łasucha nakładany łyżką i rozsmarowujemy na okrągły placek