kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rozmaitości w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Curry pobudza przemianę materii. Przyprawa ma silne działanie antynowotworowe.

Rozmaitości w sosie curry

Składniki:

Rozmaitości w sosie curry

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 6-8 ziemniaków
  • szklanka mrożonej włoszczyzny
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 opakowania mrożonych brokułów
  • 2-3 gałązki kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka bulionu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kolendra mielona
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rozmaitości w sosie curry
1. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Obrać ziemniaki i pokroić wzdłuż na ósemki. 2. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mocno ziemniaki. Oprószyć mieloną kolendrą. Dodać mięso, smażyć razem 2 min. Dołożyć włoszczyznę i brokuły, smażyć 3-4 min. Zalać gorącym bulionem i dusić jeszcze 10 min. Danie przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Śmietankę wymieszać z curry i kurkumą. Wlać do składników na patelni. Dokładnie wymieszać. Danie przyprawić sokiem z cytryny oraz listkami kolendry.



Zapraszam na smakujmy.pl