Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Rozmarynowa focaccia z pomidorkami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Focaccia, to rodzaj banalnego w wykonaniu drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska. Doskonałe smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rozmarynowa focaccia z pomidorkami i oliwkami

Składniki:

Rozmarynowa focaccia z pomidorkami i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Rozmarynowa focaccia z pomidorkami i oliwkami
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i hakiem wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie, jak ciasto wyrasta należy przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek z suszonym oraz świeżym rozmarynem, a pomidorki oraz oliwki przekroić na pół.

Wyrośnięte ciasto uformować dłonią zwilżoną oliwą, na wierzchu poukładać oliwki oraz pomidorki i całość posmarować przygotowaną oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut w 200 stopniach.