dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Rodzynkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzynkowiec, to ciasto na biszkopcie z masą budyniową oraz masą czekoladową z rodzynkami.

Rodzynkowiec

Składniki:

Rodzynkowiec

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 olejek rumowy
  • Masa czekoladowa z rodzynkami:
  • 40 dag rodzynek
  • 1 szklanka rumu
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec
Biszkopt: Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa budyniowa: Na mleku ugotować budyń, z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Po wystudzeniu utrzeć go z masłem, dodając 2-3 łyżki kakao oraz olejek rumowy do smaku. Masa czekoladowa z rodzynkami: Rodzynki moczyć w alkoholu przez 12 godzin. W garnku rozpuścić margarynę i czekoladę. Podać osączone rodzynki oraz połowę alkoholu, w którym się moczyły. Wszystko dokładnie zamieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Pierwszą nasączyć alkoholem pozostałym z moczenia rodzynek, na wierzch wyłożyć połowę masy budyniowej. Położyć drugą część biszkopta, nasączyć i wyłożyć resztę masy budyniowej. Na górze rozsmarować masę rodzynkowo - czekoladową.