AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Rodzynkowiec wg AnetaŚw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto tylko dla dorosłych z dodatkiem alkoholu !!!

Rodzynkowiec wg AnetaŚw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rodzynkowiec wg AnetaŚw

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła.

 

  • MASA CZEKOLADOWA Z RODZYNKAMI:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 400 g rodzynek
  • ok. 1/4 l wódki.

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec wg AnetaŚw
Dzień wcześniej przygotować rodzynki do ciasta, tzn. zalać wódką- dokładny opis jest dalej!!!! BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. MASA BUDYNIOWA: Ugotować budyń z podanych składników, tzn. 2 budynie czekoladowe na 3 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Budyń wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem z dodatkiem wódki i przełożyć masą budyniową. Dodatkowo można dolną część ciasta posmarować dżemem śliwkowym lub z czarnej porzeczki, ale nie jest to konieczne. MASA CZEKOLADOWA Z RODZYNKAMI: Rodzynki zalać wódką i odstawić na minimum 12 godzin, następnie odcedzić ( jak jest co, bo moje wszystko wypiły;))) !!! ). W rondelku rozpuścić masło, dodać obie czekolady i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż do roztopienia. Dodać osączone rodzynki i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Zostawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO :)
Rodzynkowiec wg AnetaŚw
Rodzynki namoczone w wódce mieszamy z roztopionymi czekoladami z dodatkiem masła.
Rodzynkowiec wg AnetaŚw
Masą czekoladowo-rodzynkową polewamy ciasto przełożone kremem budyniowym.