SUPERPRZEPIS

Rogale dyniowe z jabłkami

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rogale dyniowe z jabłkami

Bardzo mięciutkie, puszyste i niezwykle smaczne rogale z nadzieniem z jabłek i budyniu. Tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia.

Składniki:

Rogale dyniowe z jabłkami

 

 

  • NADZIENIE:
  • jabłka obrane i starte – 400 g
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • budyń z cukrem – 2 łyżki

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 2 łyżka

Sposób przygotowania:

Rogale dyniowe z jabłkami

ETAP 1:

Rogale dyniowe z jabłkami
Dobrze wyrobione ciasto ma być elastyczne i błyszczące.

Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, puree z dyni, jajka i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Następnie dodać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę nakryć folią spożywczą o wstawić na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Rogale dyniowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe wyrastało całą noc w lodówce.

Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.

ETAP 3:

Rogale dyniowe z jabłkami
Jabłka wymieszać z budyniem w proszku tuż przed nadziewaniem rogali.

NADZIENIE: obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem w proszku.

ETAP 4:

Rogale dyniowe z jabłkami
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.

Ocieplone ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.

ETAP 5:

Rogale dyniowe z jabłkami
Rozwałkowane ciasto podzielone na 8 trójkątów.

Każdą cześć ciasta wałkować po kolej na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać po porcji nadzienia z jabłek i zwijać kształtując rogaliki.

ETAP 6:

Rogale dyniowe z jabłkami
Rogale ułożone na blaszce w sporych odstępach.

Układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.

*składniki farszu wymieszać tuż przed nadziewaniem rogalików
*jeśli jabłka są kwaśne należy dodać cukru do smaku


Tagi:

rogale dynia