iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rogale z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ja z tego ciasta zrobiłam rogaliki na prośbę dzieci, ale bułeczki z niego też wychodzą bardzo fajne.

Rogale z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogale z brzoskwiniami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale z brzoskwiniami
Na stolnicy margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, jajka oraz śmietanę i rozkruszone drożdże, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na trzy części i kolejno cienko rozwałkować na okrągły placek, następnie pociąć na trójkąty i na każdym szerszym boku ułożyć brzoskwinie i zwinąć rogale. Przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem. Piec 15 minut w 180 st po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Rogale z brzoskwiniami
Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na trójkąty.
Rogale z brzoskwiniami
Brzoskwinie ułożyć na szerszym boku i zwinąć.
Rogale z brzoskwiniami
Zwinięte rogale posmarować po wierzchu jajkiem.