Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie efektowne rogaliki należy podawać z czystymi zupami

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

Składniki:

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 3 żółtka, ziemniaki i zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i ponownie wałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Ciasto pokroić w paski, zwijać rogaliki, ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i piec w temp 180 stopni na złoty kolor.