Sposób przygotowania:
Rolada bezowa z bitą śmietaną
1 . Białka ze szczyptą soli ubij na pianę . Gdy już będzie sztywna , dodawaj po porcji cukru i dalej ubijaj . Na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną u wymieszaj . 2 . Przełóż bezę na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 3 . Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C tylko 20 minut . Po tym czasie , gdy ciut ostygnie , przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem . Zdejmij ostrożnie papier i pozostaw na ściereczce do ostygnięcia . 4 . Gdy beza będzie stygła , przygotuj krem : śmietankę ubij mikserem , pod koniec dodaj 1.2 cukru pudru . Ostudzony budyń śmietankowy utrzyj z masłem i pozostałym cukrem pudrem , a następnie połącz z bitą śmietaną . Bezę posmaruj najpierw cienką warstwą dżemu , a następnie kremem . Zwiń ją na ściereczce począwszy od krótszego boku . Roladę przechowuj w lodówce .
marietta