natalina4

natalina4

Kuchcik
[Przepisów: 13]

Rolada bezowa z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z samych białek pozostałych po pieczeniu innych słodkości można wyczarować prawdziwe cuda . Prawdziwe szaleństwo dla podniebienia .

Rolada bezowa z bitą śmietaną

Składniki:

Rolada bezowa z bitą śmietaną

 

  • Na bezę :
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na krem :
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 1 szklanka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 paczki masła
  • dżem wiśniowy
  • Ponadto :
  • papier do pieczenia
  • ściereczka

 

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z bitą śmietaną
1 . Białka ze szczyptą soli ubij na pianę . Gdy już będzie sztywna , dodawaj po porcji cukru i dalej ubijaj . Na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną u wymieszaj . 2 . Przełóż bezę na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 3 . Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C tylko 20 minut . Po tym czasie , gdy ciut ostygnie , przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem . Zdejmij ostrożnie papier i pozostaw na ściereczce do ostygnięcia . 4 . Gdy beza będzie stygła , przygotuj krem : śmietankę ubij mikserem , pod koniec dodaj 1.2 cukru pudru . Ostudzony budyń śmietankowy utrzyj z masłem i pozostałym cukrem pudrem , a następnie połącz z bitą śmietaną . Bezę posmaruj najpierw cienką warstwą dżemu , a następnie kremem . Zwiń ją na ściereczce począwszy od krótszego boku . Roladę przechowuj w lodówce .

Tagi:

beza bezy