jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada boczkowa - gotowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rolada boczkowa - gotowana polecana do pieczywa

Rolada boczkowa - gotowana

Składniki:

Rolada boczkowa - gotowana

 

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa - gotowana
Boczek natrzeć solą i pozostawić na 12 godzin.
Nastepnie opłukać, osuszyć, zbić tłuczkiem.
Wołowinę i sparzoną kaszę gryczaną zemleć w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Składniki farszu wymieszać.
Nadzienie równomiernie rozłożyć na płacie boczku, razem zrolować i związać sznurkiem.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 1,5 - 2 godziny.
Ugotowaną roladę ostudzić i po zdjęciu sznurka pokroić w plastry. Podawać z pieczywem.