Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Rolada boczkowa z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś dla miłośników mięsa i niezbyt chudej kuchni. Choć mięso jest dość tłuste i kaloryczne, to od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na taki kulinarny grzeszek. Naprawdę warto!

Rolada boczkowa z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada boczkowa z indykiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa z indykiem
Osuszony boczek pozbawiony skóry solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni na oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę. Pierś indyczą mielimy, dodajemy do niej przesmażoną cebulkę, musztardy, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość wyrabiamy dłonią i przekładamy na przygotowany płat boczku. Zawijamy, tworząc zwartą roladę- zawiązujemy dokładnie i ściśle dratwą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 2-2,5 godziny - temp. 200 stopni, na początku bez przykrycia. Kiedy rolada się zrumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia lub przykrywką. Roladę pozbawiamy dratwy dopiero na drugo dzień, kiedy dobrze wystygnie. Dzięki temu nie rozpadnie się.
Rolada boczkowa z indykiem
Etap 1 Rolada boczkowa z indykiem - przygotowanie farszu
Rolada boczkowa z indykiem
Etap 2 Rolada boczkowa z indykiem - gotowy farsz wykładamy na przygotowany boczek
Rolada boczkowa z indykiem
Etap 3 Rolada boczkowa z indykiem - roladę związujemy dratwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Rolada boczkowa z indykiem
Etap 4 Rolada boczkowa z indykiem - gotowe rolady