2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Rolada śmietankowa 6

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zachwycające puszyste ciasto rozpływające się w ustach o cudownym śmietankowym smaku

Rolada śmietankowa 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada śmietankowa 6

 

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

 

 

  • 1 galaretka zielona agrestowa
  • masa śmietanowa;

 

  • 400 ml kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 paczka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa 6
Biszkopt: Jaja oddzielamy ,białka ubijamy na puszystą masę pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy ,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i pieczemy 25 min w temp 160* upieczony biszkopt jeszcze ciepły zawijamy na roladę w ściereczce i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Galaretkę robimy dzień wcześniej: zawartość torebki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i wylewamy do miseczki.odstawiamy do stężenia,żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy puder i miksujemy pod koniec dodajemy żelatynę i gotową masą smarujemy roladę .Galaretkę pociąć na paseczki i dodać na początek ciasta ,zwinąć ,na wierzchu posmarować pozostałą masą śmietanową i dookoła obsypać wiórkami .Wstawić do lodówki aby stężała.
Rolada śmietankowa 6
pieczemy biszkopt z którego przygotujemy roladę
Rolada śmietankowa 6
gotowy upieczony biszkopt zawijamy w ściereczkę zostawiamy do ostygniecia
Rolada śmietankowa 6
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno....
Rolada śmietankowa 6
biszkopt smarujemy masą zawijamy i posypujemy wierzch wiórkami