anetka

anetka

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Rolada wieprzowa z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobry Swiąteczny obiad...

Rolada wieprzowa z serem

Składniki:

Rolada wieprzowa z serem

 

  • 1 kg wieprzowiny bez kości(szynka,schab)
  • 30 dag mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 6 plastrów sera żółtego ostrego
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • 3 mandarynki
  • kalafior lub brokuły

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z serem
Mięso umyć,osuszyć,rozciąc ostrym nożem,tak by uformować prostokątny płat.Lekko rozbić uważając,by nie uszkodzić włókien.Natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego,przykryć,odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mielone mięso przyprawić do smaku przyprawą do mięsa wieprzowego.Na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera,a na nich warstwę mielonego mięsa.Zwinąć roladę,obwiązać nićmi kuchennymi.Blachę posmarować cienko tłuszczem,ułożyć roladę,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,piec 1 godz,skrapiając sosem.Pod koniec pieczenia obłożyć mandarynkami i ugotowanym kalafiorem lub brokułami.