Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Rolada z masą orzechową i bananem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piekarnik nagrzewam do 180C

Rolada z masą orzechową i bananem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z masą orzechową i bananem

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło lub margaryna do posmarowania blachy
  • cukier puder
  • MASA:
  • 1 szklanka orzechów ( zmielonych lub posiekanych)
  • kostka masła (82%)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/4 l mleka
  • 2/3 szklanki cukru lub 4 łyżki cukru pudru
  • ok.30ml rumu
  • banan

Sposób przygotowania:

Rolada z masą orzechową i bananem
Ciasto: Blache wyścielam papierem do pieczenia. Smaruję masłem. Piekarnik nagrzewam do 180st. Żółtka oddzielam od białek. Ubijam je z cukrem. Z białek biję pianę. Do ubitych żółtek dodaje pianę z białek ( za pomocą dużej łyżki), mieszam, powoli dosypuję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszam , tak by połączyły się składniki (nie miksuję!). Wylewam na blachę i pieke około 15 min. Wyjmuję , kładę na kuchenną ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawijam. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Masa: Przygotowuję budyń z 1/4l mleka. (musi być bardzo gęsty). Studzę go.Lekko miękkie masło miksuję wraz z cukrem i budyniem.Powoli dosypuję orzechy. Wlewam rum.Wszystko razem mieszam. Na brzegu ciasta układam banana następnie całe ciasto smaruję równomiernie masą. Zawijam. Wkładam do lodówki na ok. 2godziny. Smacznego :)
Rolada z masą orzechową i bananem
ciasto na ściereczce przygotowane do zwinięcia
Rolada z masą orzechową i bananem
ciasto po wystudzeniu
Rolada z masą orzechową i bananem
posmarowane masą