OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała mięsna rolada, cudowny zapach ziół, rewelacyjny smak - obiad, który zachwyci każdego. Polecam.

Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
Mięso doprawić ziołami prowansalskimi, majerankiem i tymiankiem. Posolić. Wbić jajka i wsypać bułkę, dokładnie wymieszać.

Rozwinąć folię aluminiową, a na niej rozłożyć mięso (tak by powstał rozwałkowany płat średniej grubości). Na nim ułożyć szynkę, posypać serem i ułożyć szpinak. Oprószyć czosnkiem i+ solą.

Przy pomocy folii zawinąć mięso, tak by folia nie została w środku!

Powstałą roladę odwinąć z folii, "zagnieść" po bokach i na łączeniu, by nic nie "wystawało" ze środka. Na kolejnym arkuszu folii ułożyć plastry szynki (serano, szwarcwaldzka,..) położyć na ich skraju mięso i za pomocą folii znów zawijać tak by szynka otuliła całą roladę.

Pozostawić roladę zawiniętą w folię i piec w piekarniku ok 30min w 180*C.

Po tym czasie odwinąć ją z folii i piec w 200*C -220*C przez kolejne 30min.
Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
na płacie mięsa układamy szynkę, posypujemy serem
Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
układamy liście szpinaku i zaczynamy zwijanie
Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
powstałą roladę musimy jeszcze owinąć szynką
Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
układamy na folii plastry szynki i zwijamy roladę
Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem
tak zwiniętą roladę zabezpieczamy folią i pieczemy