Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drobiowe roladki z nadzieniem z pierników, suszonej żurawiny, szalotki, mozzarelli, natki pietruszki i bryndzy, z balsamicznym sosem maślanym... Propozycja dla smakoszy lubiących mięsko z mocną nutką słodyczy:)

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

Składniki:

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

 

  • 4 pierniczki bez lukru (użyłam domowych)
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 60 g mozzarelli
  • 1 szalotka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka bryndzy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 2 czubate łyżki masła
  • olej do śmażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

Etap 1

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem
Pierniczki i suszona żurawina posiekane i przełożone do miseczki.

Pierniczki i żurawinę grubo posiekać, przełożyć do miseczki.

Etap 2

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem
Pokrojona mozzarella szalotka natka i bryndza dodane do pierniczków z żurawiną.

Szalotkę i odsączoną mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do pierniczków z żurawiną. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i bryndzę. Starannie wymieszać.

Etap 3

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem
Rozbite tłuczkiem mięso oprószone solą i pieprzem.

Każdą pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem, uważać, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprószyć solą i pieprzem (użyłam kolorowego świeżo zmielonego).

Etap 4

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem
Przygotowany piernikowo żurawinowy farsz rozłożony na mięsie.

Na każdym kawałku mięsa rozłożyć przygotowany farsz.

Etap 5

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

Zwinąć ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć przyprawą do mięs, polać miodem i octem balsamicznym. Zrumienić je lekko. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie roladki odwrócić, dusić kolejne 10 minut. Gotowe roladki przełożyć na talerz, usunąć wykałaczki.

Etap 6

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Do sosu dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy.

Etap 7

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem

Roladki kroić w ukośne, grube plastry, podawać z sosem.