marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rosół imbirowy z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosołki prosto z kuchni azjatyckiej są często jadane,a także samodzielnie gotowane w polskich domach i nie tylko. Składniki typowo chińskie lub wietnamskie łatwo dostać w polskich sklepach.

Rosół imbirowy z groszkiem

Składniki:

Rosół imbirowy z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Rosół imbirowy z groszkiem
Groszek mrożony wsypać na lekko osolony wrzątek i obgotować, następnie dodać oczyszczone i umyte por i marchewki wraz z przyprawami zapachowymi. Gotować na wolnym lub średnim ogniu. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce i wsypać do wywaru, a następnie pędy z bambusa z puszki po odsączeniu. Po 40 min. wyjąć na łopatce cedzakowej obgotowane jarzyny i listki laurowe.Liście wyrzucić,a marchewki pokroić na talarki wraz z białą częścią pora i dodać ponownie do garnka. Pogotować jeszcze z 15 min, po czym wyłączyć palnik, a rosół doprawić sosem sojowym   i pieprzem czarnym mielonym. Nalewać i podawać z makaronem sojowym lub ryżowym, który wcześniej sparzyć wrzątkiem i potrzymać pod przykryciem na kwadrans.

Tagi:

sosy groszek