halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Rosół z perliczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepszy rosół jest z perliczki. Jest aromatyczny a przy tym bardzo delikatny w smaku. Perliczka ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich ptaków hodowlanych.

Rosół z perliczki

Składniki:

Rosół z perliczki

 

  • perliczka tuszka 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 2 sztuki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • lubczyk świeży 2 gałązki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • makaron CHOW MEIN 20 dag
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Rosół z perliczki
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Perliczkę umyć, podzielić na ćwiartki, następnie zalać 1,7 lita zimnej wody.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obrać, włożyć do garnka z perliczką. Dodać również liście laurowe oraz lubczyk.

Gotować na malutkim ogniu ok. 90 minut. Rosół doprawić do smaku solą , maggi oraz pieprzem. Marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę .

Na każdy talerz włożyć porcje makaronu, rosołu, włożyć marchewkę i posypać natką pietruszki.