zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapieczone banany i cukier tworzą na wierzchu przyjemną słodką skórkę. Ciasto jest puszyste, wilgotne, nie aż tak słodkie - typ śniadaniowy lub podwieczorkowy, idealny do kawy czy herbaty. Nie wymaga miksera.

Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym

 

  • 340 g mąki razowej graham
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml maślanki
  • 100 g cukru kokosowego (+ 2 łyżki do posypania bananów)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 2 banany
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni na funkcji góra-dół. W misce łączymy przesianą mąkę, sól, cynamon, proszek i cukier. W drugiej miseczce łączmy mokre składniki: jajka, olej, jogurt i maślankę. Wsypujemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy do połączania składników, niezbyt dokładnie, tak jak przy cieście na muffiny. Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (moja okrągła 20 cm). Na wierzch układamy plasterki banana, posypujemy je słonecznikiem i cukrem kokosowym. Pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. * gorąco polecam Wam cukier kokosowy, jest zdrowy, ma posmak karmelowy, zbliżony do brązowego cukru muscovado mżna zastąpić jeśli nie macie kokosowego
Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym
Masę wykładamy do formy a na wierzch dajemy plasterki banana i posypujemy słonecznikiem
Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym
Wierzch ciasta posypujemy cukrem kokosowym który utworzy pyszną skórkę

Tagi:

jajko jajka