Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Racuchy z czereśniami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placuszki z czereśniami to deser który przypadnie do gustu zarówno małym jak i dużym łakomczuchom. ;)

Racuchy z czereśniami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z czereśniami i kokosem

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 0,5 kg czereśni
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z czereśniami i kokosem
Czereśnie umyć i usunąć pestki. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej i jajka. Ucierać dolewając małym strumieniem mleko (najszybciej mikserem) kilka minut. Na koniec dodać wiórki kokosowe i czereśnie, które już wmieszać łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Racuchy z czereśniami i kokosem
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenie i wbić jajka.
Racuchy z czereśniami i kokosem
Do utartego ciasta wsypać wiórki kokosowe.
Racuchy z czereśniami i kokosem
Jako ostatnie dodać czereśnie i lekko wymieszać.
Racuchy z czereśniami i kokosem
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Tagi:

jajko jajka