jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Racuchy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie racuchy serwuję obowiązkowo w karnawale w ramach obiadu!!

Racuchy z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z żurawiną

 

 

  • Olej do smażenia,

 

  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z żurawiną
Mleko podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu do połowy mleka dokładamy cukier, rozkruszone drożdże oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia ( w ciepłe miejsce). Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, pozostałe mleko, sól, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiamy wlewamy tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe i odchodzi od ręki wsypujemy żurawinę . Łączymy ją z ciastem i całość odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki odrywamy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej. Racuszki smażymy w obu stron do zrumienienia. (Łyżkę wcześniej maczamy w rozgrzanym oleju, wówczas ciasto się do niej nie przylepia). Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!
Racuchy z żurawiną
Do wyrobionego ciasta dodajemy suszoną żurwinę
Racuchy z żurawiną
Dodaną żurawinę wtłaczamy do ciasta lekko mieszając całość.
Racuchy z żurawiną
gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Racuchy z żurawiną
za pomocą łyżki odrywamy kawałki ciasta i przekładamy na olej

Tagi:

jajko jajka