Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuchy drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne racuszki z drożdżowego ciasta smażone na oleju. Wyśmienicie smakują z dodatkiem dżemu,konfitury czy potrzepane cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe

Składniki:

Racuchy drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać 1/2 szkl. letniego mleka, dodać 3 łyżki mąki i zamieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać do mąki gotowy rozczyn, jajko, cukier waniliowy i resztę letniego mleka.

Ciasto dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta ( łyżkę za każdym razem przed nabieraniem ciasta należy maczać w zimnej wodzie ). Smażyć racuszki po ok. 3 min. z każdej strony.

Po usmażeniu racuszki odkładamy na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.