agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Rewelacyjne ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Migdałowiec z masą krówkową

Rewelacyjne ciasto migdałowe

Składniki:

Rewelacyjne ciasto migdałowe

 

  • jajka 4 szt
  • cukier puder 10 dkg
  • mąka 15 dkg
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • masło 15 dkg
  • cukier 15 dkg
  • mleko 3 łyżki
  • płatki migdałowe 50 dkg
  • śmietana 30% 1/2 litra
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda 1/4 szklanki
  • biszkopty 1 opak
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • masa krówkowa gotowa 1 opak

Sposób przygotowania:

Rewelacyjne ciasto migdałowe
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na sicie. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka. Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i całość lekko zamieszać. Upiec na posmarowanej masłem blaszce w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni C przez około 30 -40 minut. W dalszej kolejności należy wykonać masę, w tym celu należy do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe- 30 dkg, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty. Dalej należy wykonać masę śmietanową. W tym celu dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową, następnie wyłożyć masę migdałową, na to wyłożyć biszkopciki, na wierzch wyłożyć masę śmietankową, całość zalać gotową polewą czekoladową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu, posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić ciasto przed podaniem.