Sposób przygotowania:
Regionalne prożoki.
Cebule obrać i posiekać.Wędzoną kiełbasę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.Ziemniaki obrać,opłukać i ugotować w osolonym wrzątku.Następnie odlać połowę wody,ziemniaki zasypać mąką ,przykryć i gotować na małym ogniu ok.10 min.Lekko przestudzić,po czym rozgnieść na puree. N patelni rozgrzać smalec i podsmażyć na nim kiełbasę na złoty kolor.Wrzucić cebulę ,doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz wegetą i poddusić.Należy uważać,aby cebula się nie przypaliła.Po 15 min.wlać 3/4 szklanki wody i całość dusić pod przykryciem ok 30 min.. Łyżką nakładać na talerze porcje masy ziemniaczanej,formując owalne kluseczki.Aby można było formować kluseczki ,należy łyżkę moczyć w gorącym tłuszczu.Gotowe prożoki polać sosem z cebulką i kiełbaską.