watermanka

watermanka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Risotto z boczkiem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis wprawdzie zaczerpnięty z jednego z pism, ale tak pyszny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Risotto z boczkiem 3

Składniki:

Risotto z boczkiem 3

 

Sposób przygotowania:

Risotto z boczkiem 3
Risotto gotuję w garnku z powłoką teflon i dość grubym dnem. Boczek pokroić w paski i podsmażyć, aż tłuszcz się wytopi. W międzyczasie podgrzać bulion żeby był gorący, wyjąć groszek z zamrażarki. Wyjąć boczek z garnka i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodać łyżkę oliwy i lekko zrumienić na niej czosnek (ostatnio używam oliwy czosnkowej i też jest pycha). Dodać ryż i przesmażać aż ziarenka staną się szkliste. Uważać żeby ryż się nie przypalił. Do garnka po trochu dolewać gorący bulion (na początku wlewam 2-3 chochle). Mieszać aż prawie cały płyn się wchłonie. Gotować aż ryż będzie al dente (15-18 min). Dodać groszek i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, usmażony wcześniej boczek, sok i skórkę z cytryny, parmezan, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć pokrywką, odstawić na 2 minuty. Podawać na gorąco. Smacznego!