Risotto z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Risotto z brukselką

Składniki:

Risotto z brukselką

 

  • brukselka 300 gram
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula średnia 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino wytrawne 1/4 szklanki
  • bulion warzywny 21/2 szklanki
  • sól 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • starty parmezan 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Risotto z brukselką
Zaczynamy od brukselki którą trzeba umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać. Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać ciepłym bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.

Tagi:

ryż