światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Risotto z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto z kurczaka jest szybkim i sycącym daniem, które wprowadza do naszego domu odrobinę orientu, a to za sprawą przypraw.

Risotto z kurczakiem

Składniki:

Risotto z kurczakiem

 

  • 1 filet z kurczaka
  • mrożona mieszanka chińskich warzyw
  • woreczek ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • curry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sos słodko-pikantny (do doprawienia)
  • mała cebula
  • woda
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz curry. Podpiekamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z nadmiaru oleju. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, zaś mieszankę warzyw gotujemy na parze do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos. Zaczynamy od pokrojenia w piórka cebuli, która następnie podpiekamy na patelni do momentu, kiedy będzie szklista. Dodajemy 5 łyżek sosu sojowego i pół szklanki wody z rozmieszaną mąką ziemniaczaną. Nie solimy, ponieważ sam sos sojowy jest słony! Dorzucamy kurczaka i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje dodajemy ryż i warzywa. Całość mieszamy. Już na talerzu doprawiamy do smaku sosem słodko-pikantnym.