EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Niezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo fajny pomysł na szybki, sycący i energetyczny obiad.

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Składniki:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

 

  • 200g dzikiego ryżu
  • 200g mrożonego zielonego groszku
  • 350g fileta z łososia
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka Vegety o smaku kurczaka

Sposób przygotowania:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

ETAP 1:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem
Łososia umyć, oczyścić, skropić z sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem

1. Łososia umyć, oczyścić, skropić z sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie po tym czasie pokroić na małe kawałki.

ETAP 2:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem
Zielony groszek ugotować

2. Zielony groszek ugotować w osolonym wrzątku, około 4-5 minut.

ETAP 3:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem
Cebulę i por drobno posiekać, podsmażyć na oliwie

3. Cebulę i por drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Całość smażyć około 5 minut.

ETAP 4:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem
Podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.

4. Następnie dodać ryż, podlać bulionem wymieszanym z vegetą i całość gotować. Podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.

ETAP 5:

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem
Posypać bardzo drobno posiekaną natką z pietruszki, wymieszać.

5. Zielony groszek i łososia dodać do ryżu, skropić sokiem z cytryny. Następnie posypać bardzo drobno posiekaną natką z pietruszki i wymieszać.