iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto na białym winie - bardzo dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mega dyniowe risotto z dynią i pestkami dyni

Risotto na białym winie - bardzo dyniowe

Składniki:

Risotto na białym winie - bardzo dyniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto na białym winie - bardzo dyniowe
Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebulę ok 1/2 sztuki obieramy z łupiny siekamy drobno. Na głębokiej patelni na masełku podsmażamy cebulkę , dodajemy ryż - lekko mieszamy . Czekamy aż ryż stanie się przezroczysty- szklisty. Wlewamy wino białe - mieszamy , powiększamy płomień i redukujemy alkohol. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki- mieszamy . Zmniejszamy płomień i nakrywamy patelnie. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Dodajemy kawałki dyni. Mieszamy.. Ryż znów podlewamy bulionem i tak aż ryz będzie gotowy. Na koniec dodajemy pestki dyni. Doprawiamy solą czosnkową i solą zwykłą morską. Dolewamy śmietanę 30 procent. Mieszamy i podajemy.