zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Rulon z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo smaczny rulon z boczku

Rulon z boczku

Składniki:

Rulon z boczku

 

  • 1 kg chudego boczku
  • 10 dag wołowiny bez kości
  • 4 dag czerstwej bułki
  • mleko
  • 2 żółtka
  • 5 dag sera twardego
  • 5 dag ketchupu
  • natka pietruszki
  • 4 dag migdałów
  • czosnek
  • majeranek
  • tłuszcz do polania

Sposób przygotowania:

Rulon z boczku
Boczek umyć, ściąć wierzch, wyrównać boki, rozbić tłuczkiem. Bułkę namoczyć w mleku, poczym odcisnąć i zmielić z odkrojonymi kawałkami boczku i mięsem wołowym, połączyć z żółtkami, natką pietruszki i startym żółtym serem, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć równomiernie na boczku, zwinąć mięso w rulon, obwiązać nitką ( jak w przypadku pieczenia baleronu ) polać tłuszczem i ketchupem, posypać posiekanymi migdałami, zawinąć szczelnie w folię i upiec. Po upieczeniu wyjąć z folii, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami i chudym bigosem.