SUPERPRZEPIS

Rurki półfrancuskie z kremem

         
ocena: 5/5 głosów: 15
Rurki półfrancuskie z kremem Więcej zdjęć (2)

Trochę przy nich roboty, ale kto potrafi się oprzeć domowym rurką z kremem? Krem przygotowałam z przepisu na kremówki.

Składniki:

Rurki półfrancuskie z kremem

Ciasto półfrancuskie:

Krem:

Sposób przygotowania:

Rurki półfrancuskie z kremem

Etap 1: (Ciasto)

Rurki półfrancuskie z kremem
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.

Masło i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić w lodówce. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Stopniowo dodawać śmietanę i cukier z wanilią, zagniatając ciasto. Dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Ja najczęściej wkładam na całą noc.

Etap 2:

Rurki półfrancuskie z kremem
Ciasto cienko rozwałkować, pociąć i nawijać na foremki.

Ponownie lekko wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroić na długie paski (ok. 2x 25 cm). Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać ciasto na metalową formę, zaczynając od szerszej strony, tak aby ciasto na siebie nachodziło.

Etap 3:

Rurki półfrancuskie z kremem
Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, upiec.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20-25 min. (do zrumienienia) w temperaturze 180°C.

Etap 4:

Rurki półfrancuskie z kremem
Upieczone rurki pozostawić do ostygnięcia.

Pozostawić do ostygnięcia.

Etap 5: (Krem)

Rurki półfrancuskie z kremem
Gotowy krem nakładać do rurek.

Żółtka, jajko cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części (w zimnym mleku) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować, kolejno wlać masę jajeczną. Całość najlepiej zagęścić na parze. Krem wystudzić.
Gotowy krem za pomocą szprycy nakładać do rurek. Rurki włożyć do lodówki owinięte szczelnie folią spożywczą lub do pojemnika do przechowywania żywności. Najlepiej smakują na drugi dzień , kiedy smaki się przegryzą a rurki zmiękną.


Tagi:

ciastka