Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż po wiejsku z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ryż to bardzo szybki pomysł na obiad. Można podawać go zarówno z warzywami jak i mięsem. W każdym sezonie znajdziemy idealne składniki które wkomponują się w nasze smaki :)

Ryż po wiejsku z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż po wiejsku z papryką

 

  • 100 g białego ryżu
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej 2-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Ryż po wiejsku z papryką
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około kwadrans. Cebulę obieramy i razem z kiełbaską kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Dodajemy cebulkę i całość podsmażamy do zarumienienia. Ugotowany ryż przekładamy do miski, dodajemy smażonkę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy paprykę do ryżu i całość mieszamy. Przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ryż po wiejsku z papryką
Etap 1 na patelni podsmażamy kiełbasę z cebulą
Ryż po wiejsku z papryką
Etap 2 biały ryż gotujemy i przekładamy do miski
Ryż po wiejsku z papryką
Etap 3 do ryżu dodajemy podsmażona cebulę z kiełbasą
Ryż po wiejsku z papryką
Etap 4 na koniec dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną

Tagi:

ryż papryka